https://orcid.org/0000-0003-0159-2151
https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=58805286500
https://scholar.google.com.ua/citations?user=k0g1lKAAAAAJ&hl=uk
к.х.н., спеціальність 02.00.04 - фізична хімія (2018)
асистент кафедри хімії та експертизи харчової продукції
магістр, спеціальність 181 "Харчові технології" (2022)
У 2001 році закінчила хімічний факультет Чернівецького державного університету ім. ю. Федьковича. Кваліфікація: Хімік. Викладач.
У 2022 році закінчила магістратуру Державного біотехнологічного університету (м. Харків), спеціальність 181 "Харчові технології".
Подяка Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича за вагому наукову здобуток у 2018-2019 н.р. Подяка ЧНУ2019
Грамота Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича за сумлінну, творчу працю, особистість внесок у розвиток науки в університеті та з нагоди відзначення Дня науки 2019 р.Грамота ЧНУ 2019
Грамота від Чернівецького міського голови до 149-річчя ЧНУ, 2024 р Грамота 2024 .
Громадська членська організація “Аква-Бук” http://chernivtsy.eu/portal/1190-2
Член (представник ННІБХБ) громадської організації "Асоціація випускників" Чернівецького національного університету https://www.chnu.edu.ua/universytet/pry-universyteti/asotsiatsiia-vypusknykiv/
- Харчові технології : особливості виготовлення й оцінка якості рослинних жирів та цукру : навч. посібник / укл. Сачко А.В., Сема О.В., Воробець М.М. Чернівці : Чернівецький нац. ун-т ім. ю. Федьковича, 2023. 172 с. ( Рекомендовано вченою радою ЧНУ ) https://archer.chnu.edu.ua/handle/123456789/7575 .
- Харчові технології: особливості виготовлення та оцінка якості м'ясо-молочної продукції : навч. посібник / укл. Сачко А.В., Сема О.В., Воробець М.М., Борук С.Д. Чернівці : Чернівецький нац. ун-т ім. Юрія Федьковича, 2020. 96 с. ( Рекомендовано вченою радою ЧНУ ) https://archer.chnu.edu.ua/handle/123456789/3159 .
- Інструментальні методи аналізу харчової продукції: навч.-метод. посібник/ укл.: А.В. Сачко, В.В. Дійчук, М.М. Воробець, О.В. Сема. Чернівці : Чернівець. нац. ун-т ім. Юрія Федьковича, 2020. – 80 с. https://archer.chnu.edu.ua/handle/123456789/3168 .
-
Хімія смаку, кольору і запаху: навч. посібник / укл. Борук С.Д., Дійчук В.В., Воробець М.М., Сема О.В., Чернівці: Чернівецький нац. ун-т ім. Юрія Федьковича, 2020. – 96 с. https://archer.chnu.edu.ua/handle/123456789/3790
-
Екологічна безпека технологій у харчових виробництвах: методичні рекомендації до лабораторних робіт / уклад. : Сема О.В., Сачко А.В. Чернівці: Чернівець. нац. ун-т ім. ю. Федьковича, 2024. 32 с. https://archer.chnu.edu.ua/handle/123456789/11244.
-
Оцінка безпеки і якості харчових продуктів : методичні рекомендації до лабораторних робіт / уклад. : Сема О.В., Сачко А.В. Чернівці : Чернівець. нац. ун-т ім. ю. Федьковича, 2024. 32 с. https://archer.chnu.edu.ua/handle/123456789/11362 .
- Технології молекулярної кухні: методичні рекомендації до лабораторних робіт / уклад.: А.В. Сачко, О.В. Сема, І.І. Реколца. – Чернівці: Чернівец. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2024. 32 с. https://archer.chnu.edu.ua/handle/123456789/11243
- Фахова ознайомча та технологічна практика: методичні рекомендації та допоміжні матеріали / укл.: О.В. Сема, А.В. Сачко - Чернівці: Чернів. нац. ун-т ім. ю. Федьковича, 2022. - 32 с. https://archer.chnu.edu.ua/handle/123456789/3683.
- Стандартизація, сертифікація, метрологія та управління якістю: методрекомендації до лабораторних робіт / уклад.: М.М. Воробець, О.В. Сема, А.В. Сачко. Чернівці: Чернівець. нац. ун-т ім. ю. Федьковича, 2021. - 32 с. https://archer.chnu.edu.ua/handle/123456789/3710.
- Органолептичний аналіз харчових продуктів: методичні рекомендації до лабораторних робіт / уклад.: М.М. Воробець, А.В. Сачко, О.В. Сема, С.Д. Борук - Чернівці: Чернівець. нац. ун-т Ю. Федьковича, 2020. - 32 с. https://archer.chnu.edu.ua/handle/123456789/3684.
- Vakaryk N., Sachko A., Sema O., Kobasa I., Gubsky S. Roasting conditions and quality coffee: the empirically optimised process. Acta Innovations. 2023. №49. P. 31–38. https://www.proakademia.eu/en/acta-innovations/find-issueskw/no493/ Scopus, E-ISSN:2300-5599. Site Score 2.6.
- Sachko A., Sema O., Grinchenko O., Gubsky S. Canned beans aquafaba as an egg white substitute in the technology of low-fat mayonnaise. Engineering Proceeding. 2023, 56(1), article 207. https://doi.org/10.3390/ASEC2023-16291 (Scopus, EISSN 2673-4591, Site Score 0.7).
- Oksana Sema, Olena Stabnikova, Anastasiia Sachko, Sergey Gubsky – Chapter 6: Barberry (Berberis vulgaris L.) as an Ingredient for Functional Food Production. 2025. In Edible Wild Plants for Functional Food Production, CRC Press (Scopus) (Accepted for publication).
- Oksana Sema, Olena Aksonova, Anastasiia Sachko and Sergey Gubsky. Development of technology for candy caramel with barberry powder and sugar substitute isomaltitol. Engineering Proceedings 2025, XX(X). (Accepted for publication).
1. Sema Oxana, Diichuk Volodymyr, Kobasa Igor Thermodynamic and Voltammetry Investigation of Processes on the Hg3In2Te6 Electrodes Surface // Biol. and Chem. Research. – 2017. – Vol.4, Issue 5. – P.121–129.
1. КОКОШ, М., СЕМА, О., & САЧКО, А. (2025). КОМПОЗИТНІ СУМІШІ БОРОШНА У ВИРОБНИЦТВІ ПРЯНИЧНИХ ВИРОБІВ. Herald of Khmelnytskyi National University. Technical Sciences, 349(2), 192-197. https://doi.org/10.31891/2307-5732-2025-349-28
- Oksana Sema, Elena Aksonova, Anastasiia Sachko, Sergey Gubsky Development of technology for candy caramel with barberry powder and sugar substitute isomaltitol. The 5th International Electronic Conference on Applied Sciences. session Food Science and Technology. 04 December 2024 by MDPI: Basel, Switzerland. https://sciforum.net/paper/view/21202.
- Sachko A., Sema O., Grinchenko O., Gubsky S. Canned beans aquafaba as an egg white substitute in the technology of mayonnaise souse. The 4th International Electronic Conference on Applied Sciences, 27 October–10 November 2023, MDPI: Basel, Switzerland. https://sciforum.net/paper/view/16291.
- Сема О.В., Вакар Л.І. Перспективи використання авокадо у технології вівсяного печива. Теоретичні експериментальні аспекти сучасної хімії та матеріалів ТАСХ-2024 : Матеріали ІІІ Міжнародної наукової конференції. 20 травня 2024 р., м. Дніпро. – Дніпро: «Середняк Т.К.». С.118-120. https://drive.google.com/file/d/1zh9cwX4B138DEdauJRX54_QzL3mQDU1R/view
-
Сема О., Сачко А., Аксьонова О., Губський С. Застосування барбарису (Berberis vulgaris L.) у виробництві карамелі. Оздоровчі харчові продукти та дієтичні добавки: технології, якість та безпека: Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції, 7 листопада 2024 р., м. Київ. К.: НУХТ, 2024 р. С. 55-57. https://drive.google.com/file/d/1G_KDfK4SrXhrzi0sTOEoLPAmTv_Ws8Xi/view
- Кокош М., Сема О. Використання нутового борошна у виробництві пряничних виробів // Х Міжнародної науково-практичної конференції Здобутки та перспективи розвитку кондитерської галузі (м. Київ, 21 вересня 2023). К.:НУХТ, 2023. С. 113-115. https://drive.google.com/file/d/1Jarkojbkixn5veklc-dA2E_pDwq2qqe_/view?usp=sharing
- Сема О.В. , А ксьонова О.Ф. Барбарис звичайний як джерело цінних біологічно активних речовин // Сталий ланцюг харчування та безпека крізь науку, знання та бізнес : тези доповідей Міжнародної науково-практичної конференції (м. Харків, 18 травня 2023). Харків: ДБТУ, 2023. С 134-135. https://drive.google.com/file/d/1SKkISiqQF7oJUTOflZ_mw-bawp4K-0X1/view
- Сема О.В. , Сачко А.В., Вакарик Н.М. Вплив параметрів процесу обсмаження на фізико-хімічні показники кави // І Міжнародна наукова конференція "Теоретичні та експериментальні аспекти сучасної хімії та матеріалів, 20 травня 2022 р.". https://drive.google.com/file/d/1Hiw8M8ebxQ0nsBhmDfNdzIl6NKx9yCfI/view?usp=sharing
- Сема О. В., Аксьонова О. ф. Інновації в технології льодяникової карамелі на основі ізомальтитолу та рослинної добавки барбарису звичайного // Стан і перспективи харчової науки промисловості : тези доповідей VІ Міжнародної науково-технічної конференції. (м. Тернопіль, 22– 23 вересня 2022 року) / М-во освіти і науки України, Терн. націон. техн. ун-т ім. І. Пулюя. Тернопіль: ФОП Паляниця В. А., 2022. С.11. https://drive.google.com/file/d/1VsG9HsAkPyB-0iwMubH-bIcZHWCOgl8z/view?usp=sharing
- Сема О.В., Аксьонова О.А. Удосконалення технології льодяної карамелі на основі ізомальтитолу та рослинної добавки барбарису // Інноваційні технології розвитку харчових і переробних виробництв та ресторанного господарства: Наукові пошуки молоді : Всеукраїнська науково-практична конференція здобувачів вищої освіти і молодих вчених (м. Харків, 26 жовтня). 2022 р.) / Харків : ДБТУ, 2022. – С.99. https://drive.google.com/file/d/1WeGxlODrEHF9uvzkXjwnPVD8h2LC-05I/view?usp=sharing
- Сема О. В., Сачко А. В., Петращук К. Т. Удосконалення рецептури мафінів дієтично-функціонального призначення // Здобутки та перспективи розвитку кондитерської галузі : збірник тез та доповідей ІХ Міжнародної спеціалізованої науково-практичної конференції (м. Київ, 15 листопада 2022 р.) / НУХТ, Київ, 2022. С.97-99. . https://drive.google.com/file/d/1WeGxlODrEHF9uvzkXjwnPVD8h2LC-05I/view?usp=sharing
- Сема О.В. , Чимпоєш А.О. Застосування композитних сумішей пшеничного та пшоняного борошна у виробництві хліба // V Міжнародна спеціалізована науково-практична конференція "Інноваційні технології у хлібопекарському виробництві", 14 вересня 2021 р. https://drive.google.com/file/d/1Fb3RyvuPMjOrfuq0B6QE_ZBMhd2Qjg87/view?usp=sharing
- Сема О.В. , Кобаса І.М. Люмінесцентний аналіз як експрес-метод для визначення фальсифікату купажованих олій // V Міжнародна науково-практична конференція "Якість і безпекахарчових продуктів", 11-12 листопада 2021 р., м. Київ: НУХТ, 2021. - С.160. https://drive.google.com/file/d/1y2E_TUtSljQlOghrZ9Xj5CwzQxebqZpC/view?usp=sharing
- Йоанна Ілюк, Анастасія Сачко, Оксана Сема, Вікторія Євлаш, Ігор Кобаса Розробка нового високопоживного кисломолочного продукту з екструдованого розчину соняшника. 8 випуск Міжнародної конференції, 5 листопада 2021 р. Біотехнології, сьогодення та перспективи. – С. 62. https://drive.google.com/file/d/16TAPn8FVoIulF5CnpBpyJpBK9SwA88ao/view?usp=sharing
- Оксана Сема, Ігор Кобаса Вплив процесу комплексоутворення на швидкість відділення міді та аргентуму на поверхні CdSb. Збірник наукових праць: XVIII конференція "Львівські хімічні читання - 2021". Львів, 31 травня - 2 червня 2021 року - С.З81. https://drive.google.com/file/d/1hppS97MsdOO4CrCjDOBqooLu1ltopd0Q/view?usp=sharing
- Оксана Сема , Ігор Кобаса Купажовані олії та їх фізико-хімічні властивості. Тези доповідей V Міжнародної науково-технічної конференції (Стан і перспективи харчової науки та промисловості), 10–11 жовтня 2019 року. Тернопіль. – С. 43. https://drive.google.com/file/d/1INFvbY7D-t90LWtlkLJDTTFosrUea4vj/view?usp=sharing
-
Кобаса І.М., Сема О.В. , Кропельницька Ю.В. Фотохімічні взаємодії між поліметиновим барвником, що складається з трьох кон'югованих хромофорів, і TiO 2 . Міжнародна науково-практична конференція: Нанотехнології та наноматеріали (НАНО-2019). 27-30 серпня 2019 р. Львів, Україна. – С. 85.
-
Кобаса Ігор Михайлович, Сема О.В. , Воробець М.М. Закономірності формування та деякі фізико-хімічні властивості плівок міді та срібла на CdTe, CdSb, In 2 Hg 3 Te 6 . XIV Міжнародна конференція з кристалохімії інтерметалічних сполук. Львів, Україна, 22-26 вересня 2019 р. С.81.
-
Кобаса І. М., Сема О. В. , Воробець М. М., Воробець Г. І. Гетероструктури діоксиду титану з поліметиновим барвником як фотокаталізатор реакції окиснення йодид-іонів. Осіння зустріч E-MRS, 16-19 вересня 2019 р., Варшава. Сімпозіум М. - М.ПІІ.8.
- Кобаса І.М., Кондратчук І.В., Сема О.В. , Панімарчук О.І. Фотокаталітичні властивості гетероструктур на основі TiO 2 і TiO 2 -CdTe з поліметиновим барвником. Міжнародна науково-практична конференція: Нанотехнології та наноматеріали (НАНО-2019). 27-30 серпня 2019 р. Львів, Україна. – С. 114.
- Сема О. , Кобаса І. Модифікація поверхні CdTe та розробка нових аналітичних сенсорів. Міжнародна конференція біотехнології сьогодення та перспективи. 24–25 листопада 2017 р. – Сучеава. Румунія. – С.41.
-
Анастасія Воробець. Способи виготовлення кульок Buble Tea. Матеріали студентської наукової конференції Чернівецького національного університету (16-18 квітня 2024 року). Навчально-науковий інститут біології, хімії та біоресурсів. – Чернівці : Чернівец. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2024. С. 37-38. (Науковий керівник – асист. Сема О.В.). https://www.chnu.edu.ua/media/tvbl4bii/nnibkhb_2024.pdf.
-
Софія Нікітіна. Технологія виробництва та контроль якості булки «Кайзерка» Матеріали студентської наукової конференції Чернівецького національного університету (16-18 квітня 2024 року). Навчально-науковий інститут біології, хімії та біоресурсів. – Чернівці : Чернівец. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2024. С. 153-154. (Науковий керівник – асист. Сема О.В.). https://www.chnu.edu.ua/media/tvbl4bii/nnibkhb_2024.pdf
- Марина Кокош Застосування композитних сумішей борошна у технології виготовлення заварних пряників. // Матеріали студентської наукової конференції ЧНУ ім. ю. Федьковича, 25-27 квітня 2023. с. 106. ( Наук. керівник - Сема О.В. )
- Інна Скобал Застосування цукрозамінників у технології виготовлення льодяникової карамелі // Матеріали студентської наукової конференції ЧНУ ім. ю. Федьковича, 25-27 квітня 2023. с.63. ( Наук. керівник - Сема О.В. )
- Петращук К. Застосування порошку кореня цикорію при випіканні мафінів // Матеріали студентської наукової конференції Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича, Навчально-науковий інститут біології, хімії та біоресурсів, 5-6 травня 2022 р. ( Наук. керівник - Сема О.В. )
- Захаровська О. Порівняльна характеристика драглеутворюючих компонентів при виробництві мармеладних цукерок //Матеріали студентської наукової конференції Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича, Навчально-науковий інститут біології, хімії та біоресурсів, 5-6 травня 2022р. ( Наук. керівник - Сема О.В. )
- Чимпоєш А. Технологія випікання хліба з використанням композитних сумішей борошна // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції здобувачів вищої освіти і молодих учнів, 8 квітня 2021. ( Наук. керівник - Сема О.В. )
- Чимпоєш А. Застосування копозитних сумішей різних видів борошна у виробництві хлібо-булочних виробів // Матеріали студентської наукової конференції Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Інститут біології, хімії та біоресурсів, 20-21 квітня 2021. ( Наук. керівник - Сема О.В. )
- Швед К. Технологія одержання та фізико-хімічні показники вершкового масла // Матеріали студентської наукової конференції Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Інститут біології, хімії та біоресурсів, 22-23 квітня 2020 . ( Наук. керівник - Сема О.В. )
- Попович А. Дослідження вмісту нітратів в овочевій та фруктовій продукції // Матеріали студентської наукової конференції Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Інститут біології, хімії та біоресурсів, 22-23 квітня 2020. ( Наук. керівник - Сема О.В. )
- Навчання "Інструментальне забезпечення лабораторних досліджень" (1 кр., 30 год) 2023р.
- Курс "Академічна доброчесність: онлайн-курс для викладачів" (2 кр., 60год) 2022 р.
- Навчання "Інструментальне забезпечення лабораторних досліджень" (2 кр., 60 год.) із теоретичною підготовкою та практикумом по застосуванню обладнання, 2022 р.
- Курс "Безпечність харчових продуктів: сучасне законодавство, сумлінний виробник, відповідний споживач" 2021 р.
- Курс «Word та Excel: інструменти і лайфхаки» (36год.), 2021 р.
- Курс "4 кроки до здорового харчування", 2021 р.
- Курс підвищення кваліфікації в Інституті післядипломної освіти НУХТ (6 кр., 180 год) 2020 р.
- Курс "Основи користування MOODLE" (3 кр., 90 років) 2020 р.