https://orcid.scopusfeedback.com/#/start
https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=6602360445
https://scholar.google.com/citations?user=bfJaL9UAAAAJ&hl=uk
Особисті дані:
Прізвище, ім’я: Ігор Михайлович КОБАСА
Дата і місце народження: 17.06.1957, Україна
Національність: Українець
E-mail: [email protected]
Місце роботи: Кафедра хімії та експертизи харчової продукції,
Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, вул. Коцюбинського, 2, м. Чернівці, 58002, Україна
Актуальна позиція
Д.х.н., проф., професор кафедри хімії та експертизи харчової продукції Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича
Освіта
Професор – хімія, 24.12.2007 р.
Доктор хімічних наук, 14.09.2006 р.
Магістр зі спеціальності 181 – Харчові технології, 31.12.2022 р.
Спеціаліст зі спеціальності 102 – Хімія (хімік, викладач хімії), 13.06.1979 р.
Історія роботи та освіти
01.07.2023 – по даний час. Професор кафедри хімії та експертизи харчової продукції / Навчально-науковий інститут біології, хімії та біоресурсів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича
Попередні посади
07.04.2014–30.06.2023. Завідувач кафедри хімічного аналізу, експертизи та безпеки харчової продукції / Навчально-науковий інститут біології, хімії та біоресурсів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича
01.09.2006–06.04.2014. Завідувач кафедри аналітичної хімії / хімічний факультет Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.
02.09.2002–31.08.2006. Доцент кафедри фізичної і аналітичної хімії та екології хімічних виробництв / хімічний факультет Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича
01.07.1999–01.09.2002. Доцент кафедри неорганічної та аналітичної хімії / хімічний факультет Чернівецького державного університету
01.07.1994–30.06.1999. Асистент кафедри аналітичної хімії та органічної хімії / хімічний факультет Чернівецького державного університету
01.01.1989–30.06.1994. Асистент кафедри аналітичної хімії / хімічний факультет Чернівецького державного університету
01.07.1979–31.12.1988. Науковий співробітник науково-дослідної частини Чернівецького державного університету
01.09.1974–30.06.1979. Студент хімічного факультету Чернівецького державного університету
- Природний мінерал базальтовий туф: склад, властивості та використання / І.М. Кобаса, В.В. Цимбалюк : монографія. Чернівці : Чернівецький нац. ун-т ім. Юрія Федьковича, 2016. 200 с. (Рекомендовано Вченою радою ЧНУ).
- Дизайн оксидних і сульфідних напівпровідникових матеріалів і фото каталітичні процеси за їх участю : монографія / І.М. Кобаса, І.В. Кондратьєва (Рекомендовано Вченою радою ЧНУ). Чернівці : Чернівецький нац. ун-т, 2016. 280 с.
- Фотокаталітичні системи “напівпровідник – барвник-сенсибілізатор” як фотокаталізатори редокс-перетворень”: монографія / І.М. Кобаса, Н.Б. Гусяк (Рекомендовано Вченою радою ЧНУ). Чернівці : Чернівецький нац. ун-т, 2018. 192 с.
- Creation of Effective Photocatalitic Systems with Expanded Light Sensitivity Range / L. Odosii, L. Kropyvnytska, I. Kobasa, M. Mikhlova. – Human Health: Realities and Prospect. Monographic series. Vol. 4. Health and Biosensors. Drohobych : Posvit, 2019. P.130–148.
- Аналітична хімія. Якісний та кількісний аналіз : навчальний посібник / І.М. Кобаса, М.М. Воробець . Чернівці : Чернівецький нац. ун-т, 2022. 160 с.
- Оптичні методи аналізу : навчальний посібник / А.В. Сачко, І.М. Кобаса. Чернівці: Чернівецький нац. ун-т, 2016. 160 с.
- Наукові основи харчових технологій: Лабораторний практикум : навч.-метод. посібник / В.М. Федорів, І.М. Кобаса, С.Д. Борук. – Чернівці : Чернівецький нац. ун-т ім. Юрія Федьковича, 2021. 120 с.
- Технологічна експертиза виробництва харчової продукції : навч. посібник / В.М. Федорів, І.М. Кобаса, В.В. Дійчук . – Чернівці : Чернівецький нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2020. 180 с.
- Ідентифікація та методи виявлення фальсифікації : навчальний посібник / М.М. Воробець, А.В. Сачко, І.М. Кобаса. – Чернівці : Чернівецький нац. ун-т ім. Юрія Федьковича, 2017. 96 с. (Рекомендовано Вченою радою ЧНУ).
- Забезпечення та хімічний контроль якості харчових продуктів : навч. посібник / Р.П. Влодарчик, І.М. Кобаса, М.М. Воробець, І.В. Кондратьєва, А.В. Сачко. – Чернівці : Чернівецький нац. ун-т, 2015. 336 с. (Гриф МОН України).
- Контроль безпечності сировини і харчових продуктів методами атомно-абсорбційної спектроскопії. – Навчальний посібник / І.М. Кобаса, В.Т. Білоголовка, А.Г. Волощук, В.В. Дійчук. Чернівці : Чернівецький нац. ун-т, 2014. – 180 с. (з грифом МОН України).
- Хімічний та мікробіологічний аналіз харчової продукції : навч. посібник / І.М. Кобаса, Л.М. Чебан, М.М. Воробець, В.Г. Юкало, М.Д. Кухтин. – Чернівці : Чернівецький нац. ун-т, 2014. 196 с. (Рекомендовано вченою радою ЧНУ).
- Нормативні документи прикордонного екологічного контролю: навчальний посібник / І.В. Кондратьєва, І.М. Кобаса, В.В. Дійчук. – Чернівці : Чернівецький нац. ун-т, 2013. 80 с.
- Екологічна стандартизація і сертифікація та природоохоронні технології : навчальний посібник / М.М. Воробець, І.М. Кобаса, В.В. Дійчук. – Чернівці : Чернівецький нац. ун-т, 2013. 80 с.
- Методи контролю якості харчової продукції : методичні рекомендації до лабораторних робіт / уклад. М.М. Воробець, І.М. Кобаса, І.В. Кондрачук. Чернівці : Чернівец. нац. ун-т ім. Юрія Федьковича, 2022. 32 с.
- Аналіз природних об’єктів і продуктів харчування: методичні рекомендації до лабораторних робіт / уклад. : М.М. Воробець, І.М. Кобаса, В.В. Дійчук, А.В. Сачко, Л.Д. Водянка. Чернівці : Чернівец. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2019. 56 с.
- Методи контролю якості харчових продуктів. Частина 1: методичні рекомендації до лабораторних робіт / укл. Кобаса І.М., Воробець М.М., Сачко А.В. Чернівці : Чернівецький нац. ун-т, 2013. 32 с.
- Roasting conditions and quality coffee: the empirically optimised process. Acta Innovations / N. Vakaryk, A. Sachko, O. Sema, I. Kobasa, S. Gubsky. – 2023, №49. P.31–38. https://doi.org/10.32933/ActaInnovations.49.3. Scopus, E-ISSN:2300-5599. Site Score 2.6.
- Phosphorus-containing compounds of alkaline-earth metals as prospective antimicrobial composites for packaging materials / I. Diichuk, V. Diichuk, D. Rotar, I. Kobasa // Food Quality and Safety. – 2023. – Vol.6, Iss.2. – P.331–338. DOI: https://doi.org/10.30721/fsab2023.v6.i2.295 (Scopus).
- Structure and redox properties of polimethine dye: Electrochemical and DFT/TD-DFT study / A.V. Kulinish, N.A. Derevyanko, A.A. Ishchenko, N.B. Gusyak, I.M. Kobasa, S.S. Kurek, P.P. Romanczyk // Dues end pigments. – 2019. – Vol.61. – P.24–33.DOI: https://doi.org/10.1016/j.dyepig.2018.09.031. Impact factor - 3,676.
- Sensitizing of TiO2 by the symmetric cationic polymethine dye for the photocatalytic reduction of methylene blue / I.M. Kobasa, I.V. Kondratyeva, Yu.V. Kropelnytska // Funct. mater. letter. – 2019. – Vol.12, №3. – P.1950038. DOI: https://doi.org/10.1142/S1793604719500383. Impact factort – 1,084.
- Sensitizing of TiO2 by the symmetric anionic polymethine dye with three conjugatived chromophores / I.M. Kobasa, I.V. Kondratyeva, L.I. Odosiy, Yu.V. Kropelnytska // Research on Chem. Intermed. – 2019. – Vol.45, №42. DOI: https://doi.org/10.1007/S11164-019-03889-y. Іmpact factor – 2,064.
- Sensitizing of TiO2 with a merocyanine dye in the photocatalytic reduction of methylene blue / І.M. Kobasa, I.V. Kondratyeva, Yu.V. Kropelnytska // Funct. mater. letters. – 2018. – Vol.11, №1. – P.1850017-1–1850017-5. DOI 10.1142/S1793604718500170.
- Photosensitization of titanium dioxide with 4’-dimethylaminoflavonol / I. Kondratyeva, Ł. Orzeł, I. Kobasa, A. Doroshenko, W. Macyk // Mater. science in semicond. process. – 2016. – Vol.42, Part 1. – P.62–65. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.mssp.2015.08.002. Імпакт фактор. – 2,593.
- Characteristics of the structure of natural zeolites and their potential application in catalysis and adsorption processes / N. Sobuś, I. Czekaj, V. Diichuk, I. Kobasa // Technical Transactions. – 2020. – Vol.117, Iss.2020/043. – P.1–20.
- Basalt tufa as a bactericide filler fo packaging materials / Igor Kobasa, Mariya Vorobets, Larysa Arsenieva // J. Food and Environment Safety of the Suceava University. Food Engineering. – 2018. – Vol.XVІI, Issue. 1. – P.81–86.
- Influence of Thermal Treatment of the basalt tufa on its phase composition and sorption capacity / V. Diichuk, I. Diichuk, I. Kobasa // J. Food and Environment Safety of the Suceava University. Food Engineering. – 2018. – Vol.XVІІ, №1. – P.37–40.
- Perspectives of utilization of nanodisperse materials based on SiO2, TiO2 and SiO2-TiO2 for wine fining / A. Sachko, I. Kobasa, O. Moysyura // J. Food and Environment Safety. – 2017. – Vol.16, Issue. 4. – P.216–221.
- Nanosized titanium dioxide as an antibacterial admixture for the food packaging materials / I. Kobasa, M. Vorobets, L. Arsenieva // Food and Environment Safety. – 2016, Vol.XV, Is. 4. – P.306–311.
- Efficiency of apple juice clarification with using of nano-sized mineral oxides / А. Sachko, І. Kobasa, О. Moysyura, М. Vorobets // Ukr. Food J. 2020, Vol.9, Issue 2. Р.361–372. DOI:10.24263/2304-974X-2020-9-2-8.
- New light-sensitive materials with photocatalytic activity in the visible and near infrared ranges, based on titanium dioxide and polymethine dye / I.M. Kobasa, I.V. Kondrachuk, I.V. Kurdyukova [et all.] // Funct. Mater. – 2021. – Vol.28, №2. – Р.234–240. https://doi.org/10.15407/fm28.02.234. Cite Score (Scopus) = 0,7.
- Формування якості хліба пшеничного, збагаченого борошном кунжуту / І. Кобаса, М. Воробець // Вісник Хмельницького національного університету. Серія: Технічні науки. 2025. Т.347, №1. С.534–538.
- Формування якості хліба пшеничного з добавкою «клітковина гречана» / М.М. Воробець, В.В. Євлаш, І.М. Кобаса, І.В. Кондрачук // Праці Таврійського державного агротехнологічного університету: наукове фахове видання / ТДАТУ; гол. ред. д.т.н., проф. В. М. Кюрчев. Запоріжжя : ТДАТУ, 2023. Вип. 23, Т.1 . С.207–218.
- Нанодисперсний TiO2, допований сульфуром як добавка до упакувань харчової продукції / М.М. Воробець, І.М. Кобаса, О.I. Панімарчук // Scientific Journal “ScienceRise”. 2017. №8 (37). С.33–36.
- Ідентифікація сторонніх домішок-фальсифікаторів у пиві / М.М. Воробець, І.М. Кобаса, Д.І. Третяк // Науковий вісник ЧНУ, вип. 781, Хімія. – Чернівці, 2016. – С.24–29.
- Удосконалення методики гравіметричного визначення вмісту жиру у твердому сирі / М.М. Воробець, І.М. Кобаса, К.Я. Головата // Науковий вісник ЧНУ, вип. 781: Хімія. – Чернівці, 2016. – С.14–17.
- Development of a new highly nutritional fermented milk product from the extruded sunflower seeds / J. Іlyuk, O. Sema, A. Sachko, V. Evlash, I. Kobasa. Abstracts of 8th Edition of the International Conference «Biotechnologies, present and perspectives» 5th November 2021. Sucheava. Romania. P.62.
- Photocatalytic reduction of methylene blue by the titanium dioxide sensitized with the symmetrical cationic polymethine dyes / I.M. Kobasa, Yu.V. Kropelnytska, I.V. Kondrachuk, M.M. Vorobets, G.I. Vorobets. E-MRS Fall Meeting, 16-19 September 2019, Warshava. Simpozium M. M.2.4 (Scopus).
- The influence of nanodisperse dioxide titanium and basalt tuff on biofilm forming by microorganism strain reference / I.M. Kobasa, D.V. Rotar, M.M. Vorobets, G.I. Vorobets. E-MRS Fall Meeting, 16-19 September 2019, Warshava. Simpozium V. V.P1.3 (Scopus).
- Adsorption and antimicrobial properties of some materials based on the natural aluminosilicates / S.P. Matiiuk, V.V. Grubinko, I.M. Kobasa, G.I. Vorobets. E-MRS Fall Meeting, 16-19 September 2019, Warshava. Simpozium V. V.P2.2 (Scopus).
- Photocatalytic and Antibacterial Activity of Nanodispersed TiO2 Obtained by the Pyrogenic Method (part I) / I.M. Kobasa, D.V. Rotar, I.V. Kondrachuk, M.M. Vorobets, G.I. Vorobets. E-MRS Fall Meeting, 16-19 September 2019, Warshava. Simpozium V. V.YSF.22 (Scopus).
- Photocatalytic and Antibacterial Activity of Nanodispersed TiO2 Obtained by the Pyrogenic Method (part IІ experiment) / I.M. Kobasa, D.V. Rotar, I.V. Kondrachuk, M.M. Vorobets, G.I. Vorobets. E-MRS Fall Meeting, 16-19 September 2019, Warshava. Simpozium V. V.PYSF.13 (Scopus).
- Photocatalytic oxidation of iodine ions by titanium dioxide, sensitized by zwitterionic dye / I.M. Kobasa, I.V. Kondrachuk, M.M. Vorobets, G.I. Vorobets. E-MRS Fall Meeting, 16-19 September 2019, Warshava. Simpozium H. H.5.8 (Scopus).
- Heterostructures of titanium dioxide with polymethine dye as photocatalyst of oxidation reaction of iodide ions / I.M. Kobasa, O.V. Sema, M.M. Vorobets, G.I. Vorobets. E-MRS Fall Meeting, 16-19 September 2019, Warshava. Simpozium M. M.PІІ.8 (Scopus).
- Advanced investigation of the fundamental properties and bioactive functionality of nanostructured titanium dioxide / I.M. Kobasa, M.M. Vorobets, G.I. Vorobets.. E-MRS Fall Meeting, 16-19 September 2019, Warshava. Simpozium V. V.ІV.19 (Scopus).
- Titanium dioxide sensitization with a merocyanine dye in the photocatalytic reduction of methylene blue / І.M. Kobasa, I.V. Kondratyeva, Yu.V. Kropelnytska. 3rd International Symposium on Energy and Environmental Photocatalytic Material KRAKÓW 15th-19th May 2018. – P.139 (Scopus).
- The photocatalytic features of the systems by quercetin@TiO2 / I. Kondratyeva, I. Kobasa, W. Macyk, M. Trochowski. 3rd International Symposium on Energy and Environmental Photocatalytic Material KRAKÓW 15th-19th May 2018. – P.140 (Scopus).
- Development of antibacterial packaging based on TiO2 for the custard products / I.V. Kondratyeva, I. Kobasa, D. Rotar, N. Davydova // The International Conference "Biotechnologies, Present and Perspectives". - Suceava, Romania. - Seventh Edition, November, 24th-25th - 2017. – P.22.
- Basalt tufa as a bactericide filler fo packaging materials / Igor Kobasa, Mariya Vorobets, Larysa Arsenieva. International conference biotechnologies present and perspectives November 24-25, 2017. Sucheava. Romania. P.21.
- Perspectives of utilization of nanodispersive materials based on SiO2, TiO2 and SiO2-TiO2 for wine fining / Anastasiia Sachko, Igor Kobasa, Olesya Moysyura. International conference biotechnologies present and perspectives. November 24-25, 2017. Sucheava. Romania. P.26.
- Thermal treatment effect on phase composition and sorption properties of basaltic tuffa / Volodymyr Diichuk, Iryna Diichuk, Igor Kobasa. International conference biotechnologies present and perspectives. November 24-25, 2017. Sucheava. Romania. P.19.
- Технологія дієтичної добавки на основі лузги гречки / І.М. Кобаса, М.М. Воробець // Сучасні досягнення в харчовій, органічній та полімерній хімії: тези доповідей Міжнародної наукової конференції, присвяченої світлій пам’яті д.х.н., проф. Воронова С.А. Львів 24–26 жовтня 2023 р. / М-во освіти і науки України, нац. університет «Львівська політехніка», 2023. 139 с. С.126.
- Розроблення рецептур сорбету на основі овочевої сировини / М.М. Воробець, І.М. Кобаса, М.І. Котурлаш // Сучасні досягнення в харчовій, органічній та полімерній хімії: тези доповідей Міжнародної наукової конференції, присвяченої світлій пам’яті д.х.н., проф. Воронова С. А. Львів 24–26 жовтня 2023 року / М-во освіти і науки України, нац. університет «Львівська політехніка», 2023. 139 с. С.118.
- Вплив добавки порошку гречаної лузги на органолептичні властивості хліба пшеничного / М.М. Воробець, І.М. Кобаса, В.В. Євлаш // Стан і перспективи харчової науки та промисловості: тези доповідей VІ Міжнародної науково-технічної конференції. (С.58) (Тернопіль 22–23 вересня 2022 року) / М-во освіти і науки України, Терн. націон. ун-т ім. І. Пулюя [та ін.]. – Тернопіль: ФОП Паляниця В.А., 2022. 67 с.
- Люмінесцентний аналіз як експрес-метод для визначення фальсифікату купажованих олій / О.В. Сема, І.М. Кобаса // Якість і безпека харчових продуктів: V Міжнародна науково-практична конференція, 11-12 листопада 2021 р., м. Київ: НУХТ, 2021. С.160.
- Органолептичні властивості та харчова безпека кондитерських виробів із вмістом високодисперсного аґрусу / С.Д. Борук, І.М. Кобаса, М.М. Воробець. Збірник «Підприємництво, торгівля: теоретичні підходи та практичні аспекти розвитку» : матеріали ІІ Міжнародної науково-практичної конференції (С. 80 – 83) Старобільськ, 26-27 листопада 2020 року). Харків, 2020. 278 с.
- Кількісне визначення саліцилової кислоти у пиві / Марія Воробець, Ігор Кобаса, Дмитро Третяк // Стан і перспективи харчової науки та промисловості : тези доповідей IV Міжнародної науково-технічної конференції. (Тернопіль 11-12 жовтня 2017 року) / МОН України, ТНТУ імені Івана Пулюя. Тернопіль : Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2017. – С.32.
- Photochemical interactions between the polymethine dye consisting of three conjugated chromophores and TiO2 / I.M. Kobasa, O.V. Sema, Yu.V. Kropelnytska. International research and practice conference: Nanotechnology and nanomaterials (NANO-2019). 27-30 August 2019. Lviv, Ukraine. P.85.
- Photocatalytic properties of the heterostructures based on TiO2 and TiO2-CdTe with a polymethine dye / I.M. Kobasa, I.V. Kondrachuk, O.V. Sema, O.I. Panimarchuk International research and practice conference: Nanotechnology and nanomaterials (NANO-2019). 27-30 August 2019. Lviv, Ukraine. P.114.
- Solar cells based on perovskite, titanium dioxide and a dye-sensitizer / I.M. Kobasa, I.V. Kondratchuk, O.A. Panasevych. International research and practice conference: Nanotechnology and nanomaterials (NANO-2019). 27-30 August 2019. P.113.
- Sensitization of titanium dioxide with an anionic polymethine dye in the photocatalytic reduction of methylene blue / I.M. Kobasa, Yu.V. Kropelnytska, V.M. Fedoriv. XIV International Conference on Crystal Chemistry of Intermetallic Compounds. LVIV, UKRAINE, September 22-26, 2019. P.80.
- Sensitizing of TiO2 by a polymethine dye in the photocatalytic reduction of methylene blue / I.M. Kobasa, I.V. Kondratyeva // II Symposium "Modern problems of Nanocatalysis " Nanocat 2017. Kyiv, September 24-29, 2017. P.84.
- Photocatalytic degradation of methelene blue on nanostructured composites based on TiO2 and polymethyne dye / I.V. Kondratyeva, I.M. Kobasa. International research and practice conference "Nanotechnology and nanomaterials" NANO-2017. Chernivtsi, 23-26 August 2017. P.82.
- Photocatalytic properties of TiO2/flavonol nanomaterials for dye-sensitized solar cells / I.V. Kondratyeva, I.M. Kobasa, W. Macyk, A.O. Panasevych, M.M. Bilozor // International research and practice conference "Nanotechnology and nanomaterials" NANO-2017. Chernivtsi, 23-26 August 2017. P.88.
Збагачення безе йодом, виділеним із листків, шкірки та молодого ядра волоського горіха / І.В. Кондрачук, М.М. Воробець, І.М. Кобаса // Інноваційні та ресурсозберігаючі технології харчових виробництв : матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції (С.90–93) Полтава, ПДАУ, 2021. 163 с.
- Розроблення рецептур сорбету на основі овочевої сировини / М.М. Воробець, І.М. Кобаса, М.І. Котурлаш // Сучасні досягнення в харчовій, органічній та полімерній хімії: тези доповідей Міжнародної наукової конференції, присвяченої світлій пам’яті д.х.н., проф. Воронова С. А. Львів 24–26 жовтня 2023 року / М-во освіти і науки України, нац. університет «Львівська політехніка», 2023. 139 с. С.118.
- Efficiency of apple juice clarification with using of nano-sized mineral oxides / А. Sachko, І. Kobasa, О. Moysyura, М. Vorobets // Ukr. Food J. – 2020, Vol.9, Issue 2. Р.361–372. DOI:10.24263/2304-974X-2020-9-2-8.