Перейти до основного вмісту

З 1 вересня 2013 р. хімічний факультет, у складі якого функціонувало три кафедри: неорганічної хімії твердого тіла і нанодисперсних матеріалів (завідувач – проф. П. Фочук), органічної та фізичної хімії (завідувач – проф. О. Лявинець), аналітичної хімії (завідувач – проф. І. Кобаса), увійшов до складу Інституту біології, хімії та біоресурсів. У 2014 р. у зв’язку з відкриттям на базі кафедри аналітичної хімії спеціальності 181 «Харчові технології» галузі знань 18 «Виробництво та технології» рішенням Вченої ради університету кафедру аналітичної хімії перейменовано на кафедру хімічного аналізу, експертизи та безпеки харчової продукції. У 2017 р. кафедру неорганічної хімії твердого тіла і нанодисперсних матеріалів перейменовано на кафедру загальної хімії та хімічного матеріалознавства (завідувач – доц. В. Іваніцька). У листопаді 2019 р. завідувачем кафедри загальної хімії та хімічного матеріалознавства обрано доц. Ю. Халавку. У 2023 р. внаслідок об’єднання кафедр хімічного аналізу, експертизи та безпеки харчової продукції і загальної хімії та хімічного матеріалознавства створено кафедру хімії та експертизи харчової продукції (завідувач – д.х.н., доц. Ю. Халавка, з листопада 2024 – к.х.н., доц. А. Сачко).

Кафедра випускає бакалаврів за спеціальностями «Хімія» та «Харчові технології», магістрів і докторів філософії за спеціальністю «Хімія».

Основні напрямки досліджень:

·      пошук нових ефективних інгібіторів вільно-радикальних реакцій;

·      синтез нових біологічно активних сполук гетероциклічного ряду;

·       вирощування та дослідження властивостей напівпровідників на основі CdTe та перовскітів;

·      термодинаміка розтопів;

·      синтез та дослідження наночастинок;

·      розробка хімічних композицій для модифікування поверхні матеріалів;

·      створення та регулювання властивостями дисперсних систем;

·      підвищення рівня екологічної безпеки функціонування підприємств, підвищення ступеня очищення стічних та природних вод;

·      оцінка якості та безпечності інноваційних харчових продуктів.

Наукові дослідження проводяться у співпраці з ученими наукових установ України та зарубіжжя:

-          Інститут органічної хімії НАН України;

-          Інститут біоорганічної хімії та нафтохімії імені В.П.Кухаря НАН України;

-          Львівський національний університет імені Івана Франка;

-          Буковинський державний медичний університет;

-          Національний університет харчових технологій;

-          Державний біотехнологічний університет;

-          Карловий університет (Прага);

-          Брукхейвенська національна лабораторія (США);

-          університет м. Ерланген (Німеччина).

-          Швейцарськай вища технічна школа Цюріха (ETH Zurich)

Були організовані і проведені:

-          Українська конференція «Домбровські хімічні читання – 2005»;

-          Український електрохімічний з’їзд – 2008;

-          XXIII Всеукраїнська конференція з органічної хімії (2013);

-          VI Українська конференція «Домбровські хімічні читання – 2015».

За всі роки існування кафедр хімічного профілю їх співробітниками та випускниками захищено понад 40 докторських і 200 кандидатських дисертацій.

Відомими випускниками є д.х.н., проф. О.Панчук (1954) – завідувач кафедри неорганічної хімії, декан хімічного факультету, почесний професор ЧНУ, керівник обласної організації «Народний рух України»; д.х.н., проф. М. Ганущак (1957 р), завідувач кафедри органічної хімії Львівського національного університету імені Івана Франка (1977-2003 рр.); д.х.н. Я.Бальон (1960 р.), лауреат державної премії УРСР в галузі науки і техніки (1976 р.), завідувач лабораторії органічного синтезу Інституту ендокринології та обміну речовин АМН України; д.х.н., проф. Г.Ковтун (1971 р.), член-кореспондент НАН України (1992 р.), лауреат державної премії України в галузі науки і техніки (2003 р.), заступник директора з наукової роботи Інституту біоорганічної хімії та нафтохімії НАН України; Б.Марковський (1971) – професор Бар-Іланського університету (Ізраїль); д.х.н., проф. В.Томашик (1972) - керівник відділу хімії напівпровідників Інституту фізики напівпровідників ім. В.Є. Лашкарьова НАН України; д.х.н., проф. М.Вовк (1976 р.), лауреат державної премії України в галузі науки і техніки (2019 р.), член-кореспондент НАН України (2021 р.), директор Інституту органічної хімії НАН України з 2021 р.; д.х.н., проф. М.Обушак (1977 р.), лауреат державної премії України в галузі науки і техніки (2019 р.), завідувач кафедри органічної хімії Львівського національного університету імені Івана Франка з 2003 р.; д.х.н., проф. В.Броварець (1978 р.), лауреат державної премії України в галузі науки і техніки (2019 р.), член-кореспондент НАН України (2024 р.), директор Інституту біоорганічної хімії та нафтохімії імені В.П.Кухаря НАН України з 2024 р.; проф. М.Коваленко (2004) – керівник відділу хімії і прикладних біологічних наук у Швейцарській вищій технічній школі Цюріха (ETH Zurich).

Кафедра забезпечена обладнанням як відомих виробників (Keithley, Tektronix, Eurotherm, Owon тощо), так і власноруч спроектованим та автоматизованим обладнанням (обладнання для вирощування та дослідження кристалів, унікальна установка для високотемпературних вимірювань ефекту Холла; прецизійні установки для диференціального термічного аналізу тощо, створено програмне забезпечення для цього обладнання). Кафедра є найпотужнішою в Україні за напрямком «Хімія твердого тіла».

Освітня діяльність з підготовки здобувачів вищої освіти за спеціальностями «Хімія» та «Харчові технології» забезпечується сучасною матеріально-технічною базою для проведення лабораторних занять та виконання наукових досліджень, зокрема унікальним обладнанням лабораторії ДонауЛаб, яка, згідно з укладеною угодою, функціонує на кафедрі.

Наукові здобутки – опубліковано понад 600 статей в рейтингових журналах, отримано понад 70 патентів, надруковано декілька монографій в Україні та закордоном.

Кафедра виграла і реалізувала понад десяток міжнародних грантів, які фінансувалися за європейськими та американськими програмами.

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності