Оновлено
2013-08-29
17:34

       Юні «академіки»-хіміки звітують

Допитливі й кмітливі, цікаві й наполегливі знайдуть можливості досягнути мети. Це стосується членів Буковинської Малої академії наук учнівської молоді (БМАНУМ).  Всіх об’єднує одна характерна риса – вони прагнуть пізнати невідоме, збагатити себе новими знаннями й досвідом. І це їм вдалося. У цьому переконалися члени журі ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт, яке очолював декан хімічного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича доктор хімічних наук, професор О. С. Лявинець. Членам журі сподобалося з яким натхненням й затятістю юні «академіки» захищали свої дослідницькі роботи. Оскільки результати роботи журі висвітлені на сайті  БМАНУМ, то я спробую поінформувати читачів про те, що сховано за стовпчиками цифр у підсумковій таблиці результатів.

                  

Чимало мовиться останніми роками про наночастинки, їх особливі властивості й можливості використання у різних сферах діяльності людини. Дуже мало людей їх бачили. А Дарії Гончарук (ліцей №3, м. Чернівці) це вдалося. Звичайно за допомогою сучасних оптичних приладів. Дарія бачила витвір своїх рук – вона сама створювала ці частинки, за керівництва канд. хім. наук Ю.Б. Халявки. Сфери застосування досліджуваних наночастинок срібла – екологія, діагностика, лікувальна справа тощо.

                        

Попередження забруднення навколишнього природного середовища стічними водами, обсяги яких постійно збільшуються, актуальне завдання. Методів їх очищення створено багато, але меж для удосконалення немає. У цьому переконана Крістіна Акірі (ліцей імені Г. Асакі, м. Герца), яка за допомогою доц. С.Д.Борука, доц. О.В.Скрипської і вчительки І.І. Спатару вивчала адсорбційні властивості різних марок вугілля. Вугілля разом зі стічними водами промислового підприємства східної України використано для створення висококонцентрованих водовугільних суспензій. Виявляється, що така суміш добре горить і може слугувати ефективним альтернативним паливом. Під час спалювання за високої температури забрудники знешкоджуються.

                         

Більшість громадян України переконана, що частка натуральних продуктів харчування зменшується, кількість хімічних доданків та їх негативний вплив на здоров’я людини збільшується. Украй необхідне завдання – інформування населення про спектр харчових доданків, можливості оцінювання якості продуктів. Хороших результатів у цьому напрямку досягла Крістіна Руссу (Великобудський НВК Герцаївського району). ЇЇ керівники, доц. О.В.Скрипська й вчитель хімії Ю.К.Даскалу, належно спрямували намагання Крістіни у русло систематизації хімічних доданків за природою та дією на організми, опанування простіших методів оцінювання якості й фальсифікатів молока. Такі знання будуть у нагоді завжди.

                 

Нітрати у харчових продуктах – тема надзвичайно пекуча, особливо у період дозрівання ранніх овочів і ягід. Яких тільки порад не наслухаєшся, як «гарантовано» виявити ці шкідливі домішки у нашому меню. Тішить те, що цією темою переймаються  юні «академіки».  Як визначати нітрати у фруктах і овочах добре знає Карина Кучурян (ЗОШ №3, м. Чернівці), завдяки кропіткій співпраці з канд. хім. наук І.В.Кондратьєвою. Карина тепер добре відає, яку капусту не варто купувати, як вибрати буряки, томати чи цибулю.

Журі належно оцінило дослідження желатинових капсул з упакованими наночасточками срібла, проведене Антоніною Онуфрійчук (Кам’янська ЗОШ Глибоцького району), за активної допомоги канд. хім. наук Ю.Б.Халавки і вчительки Р.Г.Катеренюк.

                      

Гідна поваги наполегливість Юрія Іліщука (Путильська гімназія), який за підтримки канд. хім. наук С.Г. Дремлюженка і вчительки Н.Ю. Гребенщикової вже другий рік продовжує дослідження можливості визначення слідів парів ртуті у повітрі навчальних і житлових приміщень. Це важливо за широкого використання «економних» ламп, що містять ртуть. Не навмисне руйнування таких ламп може призвести до отруєння повітря й людей.

                  

Зрозуміла увага Романа Ткачука (Веренчанська ЗОШ Заставнівського району) до якості питної води рідного села. Це природний продукт, без якого неможливе існування організмів, а здоровя людини суттєво залежить від твердості води й вмісту іонів важких металів. Дослідження води криниць, виконане за керівництва асистента ЧНУ В.В.Дійчука дозволило зробити висновок, що їх твердість перевищує допустиму норму у 1,5÷4 рази, а вміст іонів Феруму, Купруму і Мангану не викликає стурбованості.

                   

Чимало запитань було до Ілони Кінащук (Кам’янська ЗОШ Глибоцького району), Ігоря Бучка (Романковецька гімназія Сокирянського району), Юлії Слухінської (ліцей №2, м. Чернівці), Валерії Кобевки (ліцей №3, м. Чернівці), які займалися синтезом наночастинок срібла, дослідженням вод річок Прут і Дністер, обстеженням поверхневого шару ґрунтів прибережної зони озера парку «Жовтневий» (м. Чернівці), можливостями експрес-методів хімічного аналізу.

                               

Журі похвально відзначило, що серед юних «академіків» чималий відсоток із районів Чернівецької області, велику працю науковців ЧНУ і вчителів, які допомогли учням зробити перші кроки у дослідницькій роботі, навчили їх оформляти результати своєї праці й створити гарні презентації. Цей досвід не раз стане у нагоді в житті. Журі вважає, що всі учасники ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт з хімії повинні виступити з презентаціями у навчальних закладах, ознайомити однокласників зі своїми відкриттями таємниць природи.

Ярема Тевтуль,

член журі, професор ЧНУ,

член Національної спілки

журналістів України

 

Для контактів:

Тел. сл. 58-48-99

Тел. моб. 067-49-93-273

 

Ваші зауваження, запитання та пропозиції:webmasterrs{@H:ёchnu.edu.ua
 © 1999-2010 Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича; Програмування: Крамар А.В.